Vikinský tábor, Rychlebské hory 2021

Skautský tábor 2021 - Vikingové

Skautský tábor oddílu Lvíčata Štěpánov se konal 14.–29. 8. 2021 na základně Konírna v Rychlebských horách. Letošním tématem byli Vikingové – zdatní mořeplavci, dobyvatelé a bojovníci ze Skandinávie.

První úkol nás čekal už ve Vápenné na nádraží – vikingové putují a hledají nové území k založení vesnice. Cesta nás vedla údolím Stříbrného potoka do hor, kde jsme pod vedením zkušeného JARLA (starosty) založili vikingskou osadu. Večer prošli všichni obyvatelé osady úvodním rituálem „Přijímání do vikinského kmene“, tj. přijetí daru moře a země.

Následujících 15 dní jsme se cvičili v dovednostech, které Vikingové před mnoha lety běžně zvládali, např. práci se dřevem i ohněm, výrobu lodí, psaní runami, kreslení mapy, poznávání a používání léčivých rostlin, pečení chleba. Na ranní a večerní sněm osady nás svolávalo troubení na vikingský roh, na sněm jsme chodili ve vikingském oděvu, někteří i s přilbou, naučili jsme se hrát KUBB - hru vikingských dětí s dřevěnými špalíky. Ochutnali jsme vikingská jídla - pohankovou i jáhlovou kaši oslazenou medem nebo čekankovým sirupem (teplé snídaně jsou v chladné Skandinávii nutností), losí steaky i sušené moruše (ve Skandinávii se nesuší jablka, ale moruše z keřovité morušky islandské). Mladí Vikingové měli na každý den vyhlášenou „výzvu“, za jejíž splnění získávali body, např. vaření čaje, skoky přes švihadlo, házení na dálku, skládání z papíru, ledoborec, míření, vyřezávání, dobré skutky, pozorovatel, bystrá hlava. Proběhlo i zápolení ve sportovních disciplínách Vikingů, např. hod Thorovým kladivem, Idunnina jablka, Odinův jednooký hod, Lokiho kameny, Odinovi havrani. Nechyběly ani tradiční rozcvičky, bodování pořádku, noční hlídky, výlety do hor, pozorování hvězd, táborové ohně i další.

Pro náš tým 5 vedoucích nebylo vůbec jednoduché tábor zorganizovat a dodržet specifická opatření, která vyhlásila pro pořádání letních táborů hlavní hygienička ČR. Musím říci, že se nám tábor vydařil ke spokojenosti všech účastníků, bez úrazů a s dobrým počasím.

Děkuji za odvahu a osobní nasazení všem vedoucím, kteří do toho šli a splnili podmínku očkování proti COVIDU-19, rodičům, kteří v nelehké hygienicko- epidemiologické situaci s námi děti na tábor poslali a Správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc, s. r. o., za podporu a spolupráci při pořádání tábora.

Tábor byl finančně podpořen dotací z rozpočtu Města Štěpánov. Děkujeme starostovi i Radě Města Štěpánov.
Fotografie najdete na naší fotogalerii: zelwice.rajce.idnes.cz/Tabor_Vikingove_14.-29._8._2021/

Ing. Zora Záchová – Beny – vůdkyně 23. oddílu Lvíčata Štěpánov